Bas en Sax

Werkplaats voor basklarinet en saxofoon

    facebook  twitter  instagram,  email

 

saxofoonhistorie,
reparatiehandboek,
werkplaats,
ontmoetingsplaats,
sterke verhalen,
verhuren basklarinetten
3D mondstukken

In november 2024 zijn we als experiment ook op zaterdag open! van 10.00 tot 16.00 uur

Conn

Charles Gerald Conn was oud militair (kolonel) en speelde Cornet. Na de Amerikaanse burgeroorlog startte hij diverse ondernemingen in Elkhart. IN 1874 begon hij mondstukken te maken voor cornet. In 1876 richtte hij samen met Eugene Dupont. Onder de naam Conn & Dupont en Dupont creĆ«erde Conn zijn eerste instrument, de Four-in-One cornet. Tegen 1877 kocht Conn een leeg fabrieksgebouw op de hoek van Elkhart Avenue en East Jackson. Conn's samenwerking met Dupont werd ontbonden tegen maart 1879, maar hij had wel een aantal vakmensen uit Europa naar zijn fabriek weten te trekken. Hij breidde het bedrijf steeds verder uit zodat Coon in 1905 de grootste muziekinstrumentfabriek ter wereld was met blaasinstrumenten, strijkers en percussie. 

Conn begon de productie van de eerste in Amerika gemaakte saxofoon in 1888, nadat zijn medewerker Ferdinand August Buescher hem een Adolphe Sax-saxofoon liet zien stemde hij er mee in een kopie ervan te produceren. Dat instrument was van E.A. Lefebre, een bekende solist uit de bands van Patrick Gilmore als John Philip Sousa. Na aanpassing van een aantal prototypes met advies van Lefebre, startte Conn de reguliere productie rond 1892. Conn's instrumenten werden aanbevolen door verschillende toonaangevende banddirecteurs, waaronder Sousa. Conn richtte een winkel op in New York City (1897-1902), waar instrumenten werden verkocht onder het label 'Wonder', waaronder ook door Conn gemaakte saxofoons.

In 1915 dwong de toenemende schuldencrisis van Conn hem al zijn bezittingen te verkopen aan een groep investeerders geleid door Carl Dimond Greenleaf. Conn stierf in relatieve armoede in 1931 in California.

Carl Greenleaf was president van Conn van 1915 tot 1949.Greenleaf wist de Conn-fabriek verder uit te breiden. Tegen 1917 was het personeelsbestand van de assemblagelijn toegenomen tot 550 werknemers die ongeveer 2500 instrumenten per maand maakten dankzij een nieuw hydraulisch expansieproces. In 1917 introduceerde Conn het Pan-Amerikaanse merk voor zijn tweedelijnsinstrumenten. Conn stichtte de dochteronderneming Pan American Band Instrument Company in 1919 en verhuisde later dat jaar de productie daarvan naar de oude Angledile Scale-fabriek. In 1930 werd het Pan-Amerikaanse weer samengevoegd tot Conn, maar het merk bleef in gebruik tot 1955.