1939 Schenkelaars High Pitch voor het Nederlandse leger
(foto's B. Hagelaar)
Een alt met een gekartelde G# toets en microtuner a la Chu Berry de beker kleppen aan de rechterzijde en een wapen-embleem op de beker.
.Deze verzilverde tenor komt uit de Orsi fabrieken in Italie (zie https://orsiwind.wixsite.com/wind-instruments)
In tegenstelling tot veel Schenkelaars die door andere fabrieken zijn gemaakt is dit instrument op de naamgeving na helemaal een Orsi.
Op de zijkant van de beker staat het machinale Schenkelaars logo, wat duidt op minimaal halverwege jaren 70 en S/M als logo op de beker.
Ook het linkerpinkplateua is niet van het kenmerkende Schenkelaars ontwerp.
Het serienummer is een Orsi serienummer F8369.
Dit is waarschijnlijk een model uit begint jaren 80 toen het bedrijf in Amerikaanse handen was. Het is een goedkopere uitvoering dan de instrumenten uit de begin jaren, maar in vergelijking met eerdere modellen goed bespeerbaar. Mogelijk is dit een Keilwerth body die in Nederland voorzien is van applicatuur.
Serienummer is 105655 en bouwjaar naar schatting ergens tussen 1979 en 1982
Een aantal kenmerkende zaken zijn inmiddels verdwenen/gewijzigd:
saxofoon met serienummer 01815
Dit is waarschijnlijk een Rampone serienummer. Volgens de lijst van Schenkelaars zou het bouwjaar eind jaren 50 zijn maar dat is onwaarschijnlijk gezien de moderne gravering.
Een bouwjaar waarschijnlijk jaren 70 zijn.
Logo S/M en mechanisch gegraveerde Schenkelaars op zijkant van de beker
opvallende brug tussen beker en body (ook aangetroffen op model Astro van Rampone
geleider op body voor lage C klep
Schenkelaars Pink tableau met 4 in plaats van rollers, kunststof niet verstelbare vilthoudes in de kleppen beschermers
Een topsax uit begin jaren 70. Op de beker staat het type Goldtone, maar dit is een zeldzame Keilwerth Toneking II bariton saxofoon tot lage A met engelvleugel.
Schenkelaars maakte zelf geen baritons. Deze bariton tot lage Bb is een stencil van de Keilwerth Toneking IV. Dit zijn kwalitatief goede instrumenten. Dit exemplaar is vernikkeld en door onszelf mat gestraald op enkele details op de beker na. Het serienummer is niet meer bekend.
Na lang uitkijken kreeg ik bericht van een liefhebber die een Schenkelaars had die gemaakt is door Yanagisawa.
Het instrument heeft serienummer 10791786. Dat is ook voor Yanagisawa een beetje vreemd nummer, maar mogelijk duiden de eerste twee cijfers 10 op een stencil (Yanagisawa gebruikte zelf 12) en staat 79 voor het bouwjaar. De tenor lijkt sterk op de T500 serie met mooie details zoals de overbrenging van de zij-bes en zij-as en het octaaf mechanisme en is in tegenstelling tot de meeste Schenkelaars instrumenten verzilverd.
symmettrische linkerpink plateau
Brug tussen body en beker demontabel
g
zonder serienummer - gemaakt in Roemenie .
Een Schenkelaars logo op de zijkant en een cirkel met S en daaronder een M op de voorzijde.
Een alt met een gekartelde G# toets en microtuner a la Chu Berry de beker kleppen aan de rechterzijde en een wapen-embleem op de beker.