saxofoonhistorie,
reparatiehandboek,
werkplaats,
ontmoetingsplaats,
sterke verhalen,
verhuren basklarinetten
3D mondstukken

 

Bas en Sax

Werkplaats voor basklarinet en saxofoon

 

 

 

    facebook  twitter  instagram,  email

shortyShorty - tenor mondstuk met kort front

Er zijn verschillende meningen over hoe vast een riet op een mondstuk moet worden geklemd. Ik ben voorstander van heel erg vast, zoals je dat met de saxcraft rietbinder doet. Het enige wat mag bewegen is het deel van het riet onder de facing, het schuin weglopende deel van de tafel. Met shorty, een tenor saxofoon mondstuk met een kort front ga ik dat testen.

De facing lengte bij een tenor saxofoon mondstuk is maar 23 tot 27mm. De vraag is dan waarom wordt window, de opening onder het riet veel langer gemaakt dan dat? Eigenlijk mag die beperkt blijven tot 30mm. Dan kun je het niet bewegende deel van het riet ook veel stabieler tegen de tafel klemmen. Het riet zou dan vlak achter beak, die ook korter wordt vast moeten klemmen. Dus op circa 40mm van de tip en niet verder op circa 50mm wat meestal wordt gedaan. Het voordeel is risico dat je langs de fragiele zijrails valse lucht verliest kleiner wordt. Dat kan gebeuren als je je riet niet goed centreert of klemt of als het riet wat vervormd raakt.

mondstuk 2

Daaarom is Shorty ontworpen. Een tenor mondstuk met een window van 30mm en een beak van 33mm (dat is lang genoeg), waardoor de rietbinder verder naar voren kan worden geplaatst. Het mondstuk mag ook minder dik te zijn, zeker als een standaard grootte voor de chamber wordt toepast.

Dan komt er dus zoiets te voorschijn:

shorty

Dat ziet er wel anders uit dan ik gewend ben. Er is gelijk een prototype met tip 1.8 geprint inclusief een bijpassende rietbinder (niet de ideale).

shorty2

Na een korte nabewerking bleek bij een speeltest dat shorty gemakkelijk bespeelbaar is en de klank goed is en controleerbaar. Shorty mag du blijven!

Heb je ook ideeen voor zo'n experimenteel mondstuk? Dan ben ik daar wel voor in. Voor een kleine bijdrage maak ik een ontwerp en eventueel ook nog een print van een prototype.