Conn Ladyface Bariton op de werktafel
We hadden deze prachtige conn bariton op de werktafel voor een paar correcties en afstelling. Een mooi instrument. We mochten niet poetsen ;-).
Project upgrade plastic saxofoon
Van een klant kregen we een plastic saxofoon opgestuurd met de vraag of wij verbeter mogelijkheden zien.
Tonnetjes voor Bb klarinet
Er zijn prachtige tonnetjes (engels: barrel) voor Bb klarinet op de markt. Voor het geld van een leuke studieklarinet kun je tonnetjes kopen van mooi en zeldzaam tropisch hardhout. Maar het gaat bij die tonnetjes niet alleen om het uiterlijk of het materiaal. Het belangrijkste zijn de inwendige afmetingen van de tonnetjes. Bij Bas en Sax maken we tonnetjes op maat en hebben we ook diverse testsets op voorraad. Maar er gaan veel verhalen over het effect van het inwendige van de tonnetje rond. We gaan bij Bas en sax allerlei varianten maken en hopen met hulp van geinteresseeerde klarinettisten wat meer inzicht te krijgen.
Identification of the Selmer Paris bass clarinet
There are a lot different Selmer Paris bass clarinet models and the differences are sometimes quite subtle. It is not easy to determine the exact model or year of production. So I decided to spend some time on that.
To enable a wider audience to comment this article I decided to write it in (my best version of) english. So comment and additions are very welcome.
Magnehelic in de praktijk
Het gebruik van de magnehelic is op zich simpel, maar je moet er even mee spelen om er meer uit te halen.
Contra basklarinet mondstukken parameters
Mondstukken voor contrabasklarinet zijn duur en schaars. Er is weinig keuze in. Om dat gat op te vullen ontwikkel ik een set test mondstukken met uiteenlopende parameters. Liefhebbers kunnen zo ontdekken wat interessante parameters voor ze zijn. De vraag is eerst welke parameters belangrijk zijn en wat het bereik van de parameters moet worden. Daarom eerst maar eens onderzoeken wat er op de markt is.
Ontwerpen van een 3D geprint riet
Het printen van rieten voor saxofoon en klarinet wordt door sommigen al gedaan en is vooral voor de dure grote rieten erg interessant. Het voordeel van een geprint riet is dat je op den duur ook af kunt wijken van de vorm die voor een groot deel bepaald is door het oorspronkelijke materiaal; de bamboo stengel. Maar laten we eerst maar eens met een basis riet beginnen. Hoe zit die eigenlijk in elkaar?
Bouwen van een magnehelic tester
Voor reparateurs van klarinetten zijn vacuumtesters heel handig. Ze zijn compleet gebouwd te koop maar voor wie handig is, is zelf bouwen goed te doen.
Messing, goedkoop is duurkoop
Als amateur op gebied van metaalbewerking heb ik weer eens duur leergeld betaald. Voor een mooie beaugnier tenor wilde ik een ontbrekende klep zelf maken. Daarvoor bestelde ik messing rondstaf van 5mm voor de stang die tussen twee puntschroeven moest draaien. Het was voordelig spul en ik dacht even snel een stang op maat te maken. Helaas liep dat anders.
Tenoren audio technisch vergeleken
Af en toe krijg ik in de werkplaats mensen langs die op gehoor een sax beoordelen en er verschillen in horen die ik nauwelijk hoor. Er zijn er ook die dan een spectraal analyse op hun telefoon er bij paktrken en concluderen dat het wel goed zit. Laat ik dat ook eens doen. Dus ik zet vijf tenoren klaar die voor mij al wel erg verschillen. Mijn referentie tenor de Yamaha YTS 61S, een goedkoper aziatische moderne Cantarini 880, een oude felle Conn Chu Berry, een beschaafde Schenkelaars - Yanagisawa T800 en een fanfavoriiet van ooit de Schenkelaars anno 1967. Als tool heb ik Android App Spectroid gebruikt. Het voordeel daarvan is dat die een piekwaarde vast houdt. Dat is de rode lijn in de onderstaande grafieken. Nog mooier zou een app zijn waarmee je kunt opnemen en terug in de tijd kunt scrollen. Op iedere tenor saxofoon heb ik zo gelijk mogelijk een lage E gespeeld. De piekwaarden kun je dan vergelijken.
Shorty - tenor mondstuk met kort front
Er zijn verschillende meningen over hoe vast een riet op een mondstuk moet worden geklemd. Ik ben voorstander van heel erg vast, zoals je dat met de saxcraft rietbinder doet. Het enige wat mag bewegen is het deel van het riet onder de facing, het schuin weglopende deel van de tafel. Met shorty, een tenor saxofoon mondstuk met een kort front ga ik dat testen.
Anatomie van het mondstuk
In dit artikel worden de belangrijkste uiterlijke eigenschappen van een mondstuk voor klarinet of saxofoon besproken en welk effect die hebben op de klank, luidheid en de bespeelbaarheid.