Bas en Sax

voor liefhebbers van (bas)klarinet en saxofoon

Molenstraat 6

4161CJ Heukelum

tel 06 51721192

Contact

  facebook  email   Openingstijden: woensdag van 10.00 tot 17.30 zaterdag van 10.00 tot 16.00.
(Overige dagen en zaterdag 21 en 28 december gesloten maar op afspraak beschikbaar)

   

 

 

G4-2 repareren van barsten in hout

Er zijn verschillende manieren om barsten in het hout (cracks) van een klarinet te repareren:

  • lijmen
  • pinnen
  • band

Lijmen 

in sommige gevallen kin je je beperken tot het dichtlijmen van de barst. Dan is het wel belangrijk dat de lijm goed in de naad van de barst vloeit. Wat dan helpt is zo vloeibaar mogelijke lijm en het enigszins open wringen van de barst, bijvoorbeeld met een expander. Ik gebruik altijd superlijm hiervoor (geen gel, dat is te dik). Zie verder vullen en polijsten.

Pinnen

Dit is een van de oudste methodes. Het komt neer op het boren van gaatjes haaks op de barst zonder de boring van het instrument of een toongat te raken. Die gaatjes worden dan wer opgevuld met of metalen schroefdraad of pennen van metaal of glasvezel. Vervolgens worden de gaten gevuld met een vulmiddel in dezelfde kleur als de klarinet.

Dat vulmiddel kun je zelf maken van een oude klarinet die je op schuurpapier tot zaagsel schuurt. 
Als lijm kun je het beste superlijm gebruiken van het type dat goed vloeibaar is en zo ook in de barst kan lopen.

De pinnen worden niet exact haaks op de barst gezet maar afwisselend onder een hoek van ca 80 en 100 graden.

Het is slim om eerst goed te kijken en met een potlood de juiste posities van de pins te markeren.

Als het lukt zo boren dat de boor niet aan het uiteinde door de body heen komt. Dat scheelt weer een gat om op te vullen maar het is lastiger om de pin helemaal tot onderin het gat te krijgen. Voor het inbrengen van de pin kun je het beste al met een vijl of zaag de pin op lengte een markering geven waarop hij na het inbrengen gemakkelijk afbreekt. De beste manier om een pint met schroefdraad er in te draaien is een continue beweging van begin tot eind. Dit kan heel goed met een elektrische schroevendraaier. Het herstarten na een onderbreking leidt vaak tot het breken van de pin op de verzwakking.

Vullen en polijsten

Ik krab de barst altijd wat extra open om de lijm meer houvast te geven. Vervolgens schuur ik een voorraadje zwart houtstof door een blokje zwart hout van een klarinet te schuren. Daarna vil ik de barst en de gaten met de pinnen met secondelijm en voeg wat houtstof toe. Die druk ik dan nog wat extra aan met de punt van een schroevendraaier. Nadat de lijm goed is uitgehard schuur en vijl ik de littekens met steeds fijner materiaal. De laatste slag doe ik met korrrel 3000. Soms polijst ik het nog een keer. Er zijn mensen (Erick Brand) die beweren dat je iedere fijnere schuurnbeurt haaks op de vorige moet doen; het proberen waard.